”Ormanda yol ikiye ayrıldı ve ben hep daha az kullanılanı seçtim. Hayatımdaki tüm farkı bu yarattı. ” (Ölü Ozanlar Derneği )
Sahip olduğumuz en değerli şeyin zaman olduğunu sanıyordum. Anladım ki aslında sınırlı olan zaman değil , enerjiymiş. Bunu fark ettiğim andan itibaren, bana katkısı olmayan, aşağı çeken insanlardan, mekanlardan, işlerden , tüm enerjimi çektim.
” LİFE İS SHORT, WHY NOT MAKE A SPLASH ” ???
Araştırdım, inceledim , arkadaşlarıma danıştım . Türkiye’de hemen hemen tüm kite sörf okulları ile görüştüm , sonunda en iyisi (kendi adıma) olduğuna karar verdiğim, Akyaka Gökova’ da bulunan kite okuluna kayıt oldum. (KİTEBOARD GÖKOVA / BY BTC TÜRK ) 7 günde amatör eğitim programına geçiliyormuş. Hedefim A dan Z ye öğrenip, Dünya’nın diğer ucunda, ZANZİBAR ‘sahillerinde , açık denizde de sörf yapabilmek.
”KİTEBOARDİNG BENİM MEDİTASYONUM OLDU , SADECE ANI YAŞIYORUM VE İNANILMAZ KEYİF ALIYORUM” ..
Öncelikle başkasının zoruyla olmaz , gerçekten keyif almanız ve tutkuyla istemeniz çok çok önemli. Tamamen konsantre olmak da aynı derece önemli. Ne kadar vakit , ne kadar bütçe ayırabilir, özellikle hayatınızda ne kadar yer verebilirsiniz? Hayat yaptığımız seçimlerden ibarettir, evimdeki koltuk takımını yenilemek veya henüz işlevini yitirmemiş telefonumu, her sene son versiyonuna taşımak yerine, yeni yerler görmek, farklı deneyimler üzerine kurguladığım bir hayatı yaşadığım için, bütçe konusunda her zaman önceliğim hayallerim oldu. Tatillerinizde rotanızı belirleyecek, güzel sahillere yönlendirecek, ayrıca ömür boyu yapabileceğiniz de bir aktivite. Size Spontane olmayı, kendinizi rüzgarın akışına bırakmayı öğretiyor. Spor olmasının dışında zihinsel olarak da özgürleşme alanı tanıyor.” Stresten uzaklaşıp , yaşınız kaç olursa olsun öğrenmeye açık olmalı ve hayatınızı yeni öğrendiğiniz şeylerle renklendirmeyi bilmelisiniz’‘. Kendimi dalgaların akışına bırakmayı öğrendim ve bir nebze de olsa yavaşladım , ağır çekimde de keyif almaya başladım.
EĞİTİM ŞART MI?
Snowboard ve wakeboard’dan farklı olarak, eğitim almadan öğrenmeniz mümkün değil. En az 6 saat yeteneğinize bağlı olarak tabi , en fazla 10 saatlik başlangıç eğitimi şart. Kolay gibi görünse de , hatta spora yatkınlığınız olsa da , zor ve farklı dinamikleri olan ekstrem bir spor. Şansıma, işini severek yapan deneyimli ve sabırlı harika eğitmenlerle çalıştım. Tabi ki sizin de yılmadan azimle ve sabırla , çaba sarf etmeniz gerekiyor. Öğrenmesi emek , zaman ve enerji gerektiriyor. Ben yetenekliyim boardu takar ayağıma suda kayar giderim düşüncelerinizi rafa kaldırmanızı tavsiye ederim. 6 saatlik eğitimin sonunda suda düz ilerleyebiliyorsunuz. Ancak dönüşler ve düşmeden ”upwind” kaymayı başarmak için , bol bol pratik yapmanız ve en az 2 haftanızı ayırmanız gerekiyor. Akrobasi hareketlerine geçmeyi düşünenler, 1 seneden önce hayalini kurmayın derim:))
İLK GÜN
Karada ufak bir paraşütle başlıyorsunuz, nasıl yön verilir , ekipmanı tanıma ve teori dersi . ( itiraf etmeliyim gayet sıkıcıydı ). Sonrasında denizde kayarken kullanacağınız büyük paraşüte geçip, eğitime başlıyorsunuz. Kitesurf için temelde 6 adet ekipman gerekiyor: belimize taktığımız ”harness” su üstünde kaymamızı sağlayan ”board ” paraşütü şişirmeye yarayan ”pompa” , tüm kontrolü sağlayan ana malzeme ”bar” , olmazsa olmaz ”güvenlik kordonu” ve tabi ki ”paraşüt”

2.GÜN
Board olmadan paraşütle , denizin içinde kendinizi hareket ettirmeyi öğreniyorsunuz. Buraya kadar her şey çok kolay gözüküyordu, karadaki teori dersinin devamı , defalarca aynı hareketleri yaparak su ve rüzgara karşı uçurtmayı suya düşürmeden uygun pozisyonda tutmanız , Ayrıca suda metrelerce sürüklenerek bunları yapmanız gerekiyor. Gün sonunda dizlerim soyuldu ve kollarım , boynum tutuldu, akşam odama geldiğimde üzerimi değiştiremeden sızdığımı hatırlıyorum

3.GÜN
Evet geldik, gerçekten en zorlandığım , litrelerce su yutup, defalarca denize düştüğüm , sert düşüşlerde canımın çok yandığı kısma,”water start” suyun içindeyken board’ u ayağına takıp , ayağa kalkıp aynı zamanda da paraşüte yön vermeye. Abartmıyorum defalarca düşüp kalktım , inanılmaz bir efor harcadım, vücudumu sıkmaktan, gün sonunda bedenen çok yorgun ancak zihnen dingin ve salgılanan serotonin sayesinde inanılmaz mutlu hissettim.
4.GÜN
Barı bıraak, Barı bırakkk:)) bugün böyle geçti… Hocamın ağzından gün içinde defalarca duyduğum cümle , adımla birleşince ironik oldu 🙂 Harikaa, barı bırak, Barı bıraaak, Harikaaa….
5.GÜN
Suyun üzerinde yaklaşık 200 mt kadar düşmeden gidebiliyorum artık…. Henüz dönüşlerde çok da başarılı değilim ama zamanla , çokça pratik yaparak üstesinden gelirim diye ümit ediyorum.. Son derste geçirdiğim ufak çaplı kaza sonrası, derse bir süre ara vermek zorunda kaldım ama geldiğim bu noktada bırakmaya hiç niyetim yok.. Hocama göre işin en zor kısmı bitti, bundan sonra km. yaparak bir üst seviyeye çıkmaya hazırım…
‘ FROM ‘ZERO TO HERO” ilk duyduğumda anlamını bilmiyordum. Öğrendim ki , hiçbir deneyimi olmayan, çok isteyen ve başaran öğrencilere bu terim kullanılıyormuş eğitim sonunda…. Eğer yeterince isterseniz yapamayacağınız şey yoktur. Ruhunuzun istediği şeylerin peşinden gidin, Keşke ben de yapabilsem, gidebilsem demeyi , yani keşkeleri bırakın, ben de yapabilirim , neden olmasın demeye başlayın.
NEREDE KALDIM?
Çok seçenek var, Akçapınar köyü içinde butik oteller, apartlar, günlük kiralayabileceğiniz bahçeli köy evleri , suit oteller.. Sağ olsun konu ile ilgili arkadaşlarım ve hocalarım çeşitli alternatifler sundu, tüm bilgileri değerlendirdim , sonuçta ” KİTE BEACH OTEL” de karar kıldım. Oda kahvaltı konsepti, güler yüzlü personeli, temizliğinin yanı sıra , okuluma yürüme mesafesinde olması seçim yapmamı kolaylaştırdı. Ayrıca surf okullarının bulunduğu plaja ücretsiz girebiliyorsunuz bu otelde konaklayarak.( Giriş ücreti günlük 600 TL, )
NEDEN AKYAKA ?
Türkiye’de kite yapabileceğiniz pek çok lokasyon mevcut, ancak Akyaka’da rüzgar çok iyi, ayrıca etrafında güzel plajlar var. Burası dünya üzerinde uçurtma sörfü yapılabilecek ilk 3 merkez arasında. Akyaka ‘nın rüzgar istatikleri üst seviyede , suyu sığ olduğu için boardu kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Gökova Körfezinin yapısından dolayı, körfezin dışından içeriye esen düzenli rüzgarı, akıntısız denizi ve düz sahili kolay bulunmayacak nitelikte. Bence Akyaka’yı en iyi yapan özelliklerden bir diğeri de , buraya sadece spor yapmak ya da kafa dinlemek isteyen bilinçli bir kitle geliyor, bu da ortamın kalitesini arttıran diğer etken .
PS: Konuyla alakalı gözükmese de, hayatta yapmak isteyip sürekli ertelediğimiz her şeyle yakından alakalı ; ( PİRAYE/ SEYİR kitabından bir alıntı )
Yaşamım benim o an ile nasıl birleştiğimle oluşur. İşte senin özgür iraden ” o olanla sen ne yaşarsın” bu noktadadır. Yaşam oluyor, o yaşam anında sen ne ve kim olacaksın? O an ile sen nasıl birleşecek ona ne katacaksın ? Anda ne verecek, ne alacak ve sonuçta ne deneyimleyeceksin ? ilişkilere çok anlam yüklemeden kendinle ilişkini düzeltmeden olmaz , olmuyor, dışarıdan alacaklarınla doyurmaya çalışma açlığını. Önce kendinle bir olacaksın. Ben bunu istemiyorum, bunu kaldıramam , buna dayanamam diye direnirsen , o şeyin geçip gitmesine olanak veremezsin. Sen direndikçe yapışır kalır ve seni dize getirir. Geçip gidemeyen enerji seni içten içe tüketir. İnsan öyle bir canlı ki ne olmak istiyorsa olabilendir. Hiçbir canlıda olmayan, dileğini olabilme ve onu yaşayabilme, yani seçim hakkı vardır onda. Özgür irade, deneyimi seçmektir..İ
